Selvudgiver (selvstændig forfatter)
Som selvudgiver hæfter du selv for alle udgifter, og skal selv sørge for evt. distributør-aftale, samt stå for markedsføring og salg af din bog.
Har du fået læst korrektur?
Hvis du endnu ikke har fået dit manuskript korrekturlæst, bør du have fokus på at få fat i en erfaren korrekturlæser. Lad være med at bruge veninden, kæresten eller lignende, da øjnene hos sådanne læsere ofte er knap så kritiske.
Redaktionel hjælp
Det er ofte en god idé, at alliere sig med en erfaren skribent, jounalist e.lign. som kan læse din bog igennem med kritiske øjne og komme med gode tips og idéer til forbedringer. Hvad kan strammes op? Hvad mangler? Og hvad skal måske helt udelades? I samme arbejdsproces kan det også være formålstjentligt i visse situationer at få en tredje person til at lave et uvildigt faktatjek.
Type bog
Nuvel – det er tidligt i forløbet. Men inden du sætter en grafiker i gang med opsætningen af dit manuskript, bør du være opmærksom på, hvilken type indbinding og format du ønsker som slutprodukt.Opsætningen af bogens indhold er – naturligvis – baseret på formatet og bogens indbindingstype.
Publikum
Du har garanteret allerede en forestilling om, hvilke typer personer der vil købe din bog. Overvej hvor/hvordan læseren vil bruge bogen, og basér dit valg af papir til indholdet herefter. Fx anvendes typisk bestrøgne papirtyper til kogebøger, for at billeder af menuerne fremtræder bedst, mens romaner hovedsageligt trykkes
på creme-farvet papir (ikke helt hvidt), da det er mere behageligt for øjnene.
Det rette papirvalg har stor betydning for nå det optimale slutresultat!
Layout
Når din bog skal trykkes, skal du aflevere trykklare PDF-filer. Meget kan man gøre selv – desværre er der også stor sandsynlighed for, at filerne skal laves om eller rettes til. Vi anbefaler, at du anvender InDesign til opsætningen af bøger. Se side 5 for nærmere beskrivelse af, hvordan man fremstiller brugbare trykfiler.
ISBN-nummer
Det er ikke et lovkrav, at bogen skal have et ISBN-nummer eller ISBN-stregkode, men det anbefales, hvis din bog skal ud i almindelig handel.
ISBN-numre skal udgiver selv bestille ved Dansk Bibliotekscenter, Ballerup (DBC). Registreringen til biblioteker og lektørudtalelser hjælper DBC også med. Dansk Bogfortegnelse sørger for at registrere bogen på bibliotekslisterne og indstiller bogen til lektørudtalelser (som er vigtig for bibliotekernes udvælgelse af bøger).
Distribution
Der er tre distributører i Danmark, som dagligt leverer bøger fra deres lagre til danske boghandlere. Hvis du ønsker salg via boghandlere, anbefales det at lave en aftale med én af disse:
- DBK Logistik Service, Mimersvej 4, 4600 Køge | www.dbk.dk
- DBK Logistik Service (tidligere NBC), Bækvej 10-12, 4690 Haslev | www.dbk.dk
- Dafolo, Suderbovej 24, 9900 Frederikshavn | www.dafolo.dk
Tryk og finish
Når det endelig er tid til at trykke på den store start-knap, er alle dine tidligere valg grundlaget for et lækkert resultat. Der findes utallige muligheder for finish (og mindst lige så mange fagord!).
Salg og markedsføring
SAXO er landets største online butik for både trykte og digitale bøger. Saxo.com tilbyder online-salg af dine bøger og SAXO sørger samtidig for, at titlerne let kan søges på nettet. Der er samtidig mulighed for salg af e-bøger. Du kan også sælge fra egen hjemmeside, men eksponeringen er i sagens natur langt større hos én
af de store portaler. Du kan sagtens sælge via fx DBK, Saxo og egen hjemmeside samtidigt.
Hos både DBK og Dafolo kan man indlevere trykte A4-reklameark, som én gang pr. uge går rundt til samtlige boghandlere.